Presentada la Campanya de Prevenció 2024

  • S’iniciarà al gener amb les activitats dirigides a l’alumnat de Secundària i al febrer per a Primària
  • També s’inclou una xarrada per a famílies i personal docent de l’Escola Infantil

 

Durant els mesos de gener i febrer, l’Ajuntament del Pinós intensificarà les accions de prevenció destinades a la població infantil i juvenil, així com a docents i professorat.

Este matí i a la Casa de Don Pedro s’ha presentat de manera oficial la campanya, amb l’assistència de les edils de Cultura i Joventut, Silvia Verdú, i d’Igualtat, María José Moya, al costat de les tècniques de totes dues àrees, Belén Jara, Natalia Rico i Laura Martínez.

La primera tinenta d’alcalde i edil de Cultura, Joventut i Educació, Silvia Verdú, ha recordat que “apostar per estes campanyes és invertir en prevenció per a evitar haver de fer-ho en intervenció” i destaca que les problemàtiques actuals cada vegada es detecten en edats més primerenques, raó per la qual s’ha ampliat el rang d’edats d’esta campanya i s’inclouen activitats amb alumnat des de 4t de Primària i fins i tot s’oferirà una xarrada amb famílies de xiquets i xiquetes que acudixen a l’Escola Infantil.

Segons ha comentat la tècnica de Cultura, Belén Jara, les activitats dirigides a l’alumnat des de 4 a 6 de Primària es duran a terme en horari escolar i en els propis col·legis, destacant els tallers per a famílies i docents del 29 de febrer, principalment enfocats a l’ús de dispositius mòbils i xarxes socials, amb la finalitat de reconéixer si els seus fills i filles són víctimes de qualsevol d’estes problemàtiques i com posar límits. Estos tallers estaran a càrrec de la Fundació *Noray Projecte Home d’Alacant.

Esta mateixa problemàtica també s’abordarà amb famílies i docents de l’Escola Infantil, perquè des de molt xicotets ja estan acostumant-se a disposar d’eixos mitjans digitals.

Natalia Rico, com a tècnica de Joventut i Educació, ha explicat que enguany s’ha avançat la presentació de la campanya perquè les xarrades i tallers previstos en l’IES José Marhuenda Prats s’iniciaran res més concloure les festes nadalenques. Este treball de prevenció amb l’institut té l’objectiu de generar conscienciació i proporcionar eines que ajuden a crear un entorn segur, ja que, com ha comentat, “a partir d’una identificació de les necessitats en el centre es treballa d’una manera integral per a proporcionar una resposta efectiva”.

A més, igual que estos últims anys, els Mitjans de comunicació Municipals divulgaran cada activitat amb una entrevista prèvia, conversant amb cada ponent perquè la informació arribe a les famílies.

En primer d’ESO, els perills d’internet i el bon ús de les tecnologies, així com el foment de la convivència i l’assetjament escolar. Per a alumnat de 2n d’ESO es tractaran dos temes: el primer d’ells la sensibilització i prevenció dels trastorns de conductes addictives, amb el títol “Tu vals més que una imatge”, i l’altre l’autoestima i educació afectiva sexual.

La prevenció en les conductes addictives, com l’alcohol i el cànnabis, i la mobilitat segura, saludable i sostenible en la joventut, són els temes que s’abordaran per a l’alumnat de 3r d’ESO.

Els estudiants de 4t de l’ESO, rebran nocions d’orientació acadèmica i laboral, ja que estan a un pas de decidir el seu futur.

Finalment, per als cursos de Batxillerat s’han programat unes xarrades destinades a la gestió de la pressió, fracàs i frustració acadèmic social.

L’edil de Servicis Socials i Igualtat ha destacat que una de les principals novetats enguany és la presència de l’educadora social, especialista en Violència de Gènere, Marina Marroquí. Serà la seua tercera presència al Pinós i mantindrà, el dimecres 10 de gener, una trobada amb els estudiants i públic en general, amb els seus monòlegs “Això no és sexe” i “Això no és amor”. Estes dues activitats són finançades a través dels fons del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere.

Per a la coordinadora de Servicis Socials, Laura Martínez, “estes campanyes són el primer nivell de la prevenció d’estes situacions de risc que poden acabar sent casos extrems de violència de genere o d’una altra mena d’abusos”.

Edils i tècniques han coincidit a assenyalar que, a l’ésser una campanya preparada al costat dels centres educatius, està assegurada l’assistència de l’alumnat, però volen que les famílies s’impliquen especialment perquè sàpien com actuar davant qualsevol d’estes problemàtiques.

A més d’esta campanya integral, els departaments implicats en l’organització d’esta campanya volen que totes estes accions no queden en uns mesos, ja que es tracta de recursos de suport i estratègies que es mantenen tot l’any.

Te puede interesar

Ir al contenido