L’Ajuntament reconeix el treball de vora 100 dones com a pioneres del comerç al Pinós

Fecha:

Categorias: ayuntamiento de pinoso, Concejalía igualdad, Concejalía SS.SS. e Igualdad, Noticias

L’Ajuntament reconeix el treball de vora 100 dones com a pioneres del comerç al Pinós

  • L’homenatge és l’inici d’una tasca de recopilació que des de la Regidoria d’Igualtat se seguirà treballant

Les dones al Pinós han estat durant anys al capdavant de molts dels comerços del poble, contribuint a l’economia local, la història i la cultura. Un treball moltes vegades pioner, que des de l’Ajuntament, hui han destacat en un acte per a homenatjar a vora 100 dones.

Botigues, perruqueries, restaurants, forns… molts són els negocis on les dones pinoseres han deixat la seua empremta. A l’acte que ha acollit el Teatre Auditori, han estat homenatjades dones ja jubilades del comerç local i xiquetes empreses que durant anys han estat al front dels seus negocis i altres que han faltat i també van ser pioneres al comerç del Pinós.

Les dones homenatjades s’han presentat a traves de fotografies incloses en tres vídeos distints que recordaven els anys al capdavant dels negocis que han regentat, algunes durant més de 60 anys. El primers dels vídeos presentava a les dones ja jubilades, altre dels vídeos ha fet referència a les jubilades que han llegat el negoci a les seues filles i per últim “In Memoriam”, un homenatge a les dones que han faltat.

Curiós que els noms del negocis d’antany es referiren al tipus de comerç i el nom de qui el regentava Ultramarinos La Manchona, La tenda de Mónica, tenda de la Pajona, Comestibles Pepita o Mercería Reme entre d’altres, un costum que tot i que encara es manté a alguns comerços més antics, quasi no s’utilitza en l’actualitat.

A l’escenari, les dones han rebut de mans de l’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín i le regidores d’Igualtat, Mª José Moyá; Cultura, Silvia Verdú i Industria, Lourdes Yáñez, un reconeixement en forma de diploma i una flor. Un esment a part ha estat per a Josefa Navarro, cuinera en Restaurant Paco Gandía, qui es jubilarà al acabar el mes de març i també han volgut que formara part de l’homenatge.

L’alcalde del Pinós ha destacat: «Nosaltres consideràvem que era més que necessari tindre en el arxiu municipal les fotografies i la història de les dones que han treballat i han alçat el nostre poble» i finalitzava agraint «por todas vosotras, las que habéis luchado tantísimo, mil gracias de todo corazón, este sencillo homenaje del ayuntamiento es del pueblo para todas vosotras».

Des de la Regidoria d’Igualtat han destacat que es tracta d’un treball d’investigació i recopilació d’informació per fer justícia de gènere, per posar en valor i visibilitzar el treball de les dones en la historia del Pinós.

Tot i que han estat prop de 100 dones, no estan incloses totes, per això, la edil de l’àrea assegura que este homenatge és només un inici i que des de l’àrea se seguira treballant per recopilar informació de les dones del Pinós. L’edil ha destacat el treball d’aquelles persones que han col·laborat en l’homentge, del que ha dit: «només pensàvem en la importància de destacar i reconèixer el treball que heu fet durant molt anys moltes de les dones que esteu hui ací i altres moltes que van servir de referents per a altres»

Per a este primer reconeixement la Regidoria d’Igualtat junt a altres regidories i amb la col·laboració dels Mitjans de Comunicació i la ciutadania, durant les últimes setmanes ha realitzar un treball de recopilació d’informació amb el suport de familiars de les dones reconegudes, testimonis que han ajudat a visibilitzar-les.

L’acte ha estat conduit per Belén Jara, qui ha destacat: “Este acto es de justicia social hacerlo por todo vuestro esfuerzo para tirar adelante de vuestros hogares, pero también porque vuestros negocios fueron referente e hicieron que Pinoso brillara con luz propia, con luz de mujer”.

Altres tres dones també han posat la veu i la música a este gran homentge, Macarena Bartel qui ha cantant en directe junt a Miranda Rico que l’ha acompanyat al piano i Marta López a la flauta.

Te puede interesar

Ir al contenido