Exposició del Concurs literari d’aforismes del Vinalopó al IES José Marhuenda Prats del Pinós

Fecha:

Categorias: Concejalía Educación, educación secundaria, Noticias

Exposició del Concurs literari d’aforismes del Vinalopó al IES José Marhuenda Prats del Pinós

L’IES José Marhuenda Prats del Pinós acull els treballs del Concurs literari d’aforismes del Vinalopó convocat per la Coordinadora per la llengua Terres del Vinalopó – Escola Valenciana per tal de commemorar el centenari del naiximent de Joan Fuster, un dels grans referents culturals del segle XX. La mostra podrà visitar-se del 13 al 17 de març de 2023.

El contingut de l’exposició és una selecció d’entre els 44 originals presentats a la convocatòria per alumnat de l’ESO i Batxillerat, d’entre 15 i 23 anys, de cinc centres educatius de les comarques del Vinalopó, com son l’IES José Marhuenda Prats del Pinós, l’IES Enric Valor de Monòver, l’IES Paco Molla de Petrer, l’IES la Melva d’Elda i l’IES Cap de l’Aljub de Santa Pola.

Entre els treballs, figuren els quatre textos guardonats, de Blanca Real Artiga i Benet Limorti Falcó, de l’IES Enric Valor; Víctor Justamante Cuadros, de l’IES José Marhuenda Prats; i Elena Montserrat Aguilera Àvila, de l’IES Poeta Paco Mollà.

L’exposició inclou un recull d’imatges cedides pel Centre de Documentació Joan Fuster. Hi participen, a més, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Monòver, la biblioteca pública municipal de Monòver, l’editorial Bromera, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports.

AFORISMES

Per la commemoració de l’Any Fuster, la Coordinadora per la Llengua Terres del Vinalopó, inspirada per altres iniciatives de Guaix-Coordinadora pel Valencià de l’Horta Sud i la Coordinadora Camp de Túria, totes tres entitats federades a Escola Valenciana, ha propostat l’alumnat de Secundària, Batxillerat, Graus Formatius i FPA de les comarques del Vinalopó revisitar l’obra de l’autor de Sueca per tal de redactar un text reflexiu i crític de no més de 300 paraules centrat en, almenys, un dels seus aforismes, amb l’objectiu de donar-los a conéixer entre la població més jove del territori i estimular la creativitat literària.

Hem proposat un treball per a descobrir la importància de la relectura, de la comprensió lectora, de contrastar idees, d’adquirir vocabulari i de saber emprar-lo. Felicitem l’alumnat i el professorat per la tasca ben feta, agraint-los la implicació en la commemoració de l’Any Fuster i el compromís amb la cultura i la llengua pròpies”, afirmen des de Terres del Vinalopó.

Les persones felices no tenen memòria”, “La capacitat d’oblidar és, sens dubte, un símptoma clar de salut física i moral”, “Sabem que hem de morir, però l´instint de conservació ens recomana d´oblidar-ho” i “La capacitat d’oblidar és, sens dubte, un símptoma clar de salut física i moral” han estat els aforismes més comentats.

Els treballs s’estan exposant a aquelles biblioteques dels centres participants que ho sol·liciten. La biblioteca pública municipal del Pinós va acollir el projecte de 16 de gener al 3 de febrer, la de l’IES Poeta Paco Mollà, del 6 al 10 de febrer, i la de Monòver, del 13 de febrer al 2 de març. El lliurament dels guardons tindrà lloc el diumenge 23 d’abril de 2023 a Novelda, en el marc de la XXVa Trobada d’Escoles en Valencià de les Valls del Vinalopó.

En 2022, el programa d’activitats de Terres del Vinalopó per a commemorar l’Any Joan Fuster a la comarca ha acollit, a més, l’exposició de carrer Aforismes fusterians, de la biblioteca municipal Francesc de Paula Momblanch i l’IES Serra de Mariola, de Muro, instal·lada al Fondó de les Neus, Petrer i el Pinós, així com la xarrada “Joan Fuster: els llibres i la vida”, a càrrec del professor de la Universitat d’Alacant Joan Borja, al Pinós.

Te puede interesar

Ir al contenido