El Grup de Danses posa veu, música i cant a les memòries de Ramón Deltell

Fecha:

Categorias: Destacados, General, Noticias, patrimonio, Pinoso

El Grup de Danses posa veu, música i cant a les memòries de Ramón Deltell

Baix el nom: Memòries…”Ramón Deltell”, el Grup de Danses del Pinós torna a posar en escena un espectacle que va nàixer de la presentació del llibre “Mis memorias sobre mi participación en la Guerra Civil de España de 1936”, basat en els escrits del pinoser Ramón Deltell.

La cançó, la música, la veu i la memòria històrica es donen la mà en un espectacle intimista en el s’han posat en valor les paraules de qui va patir un dels episodis més cruents del nostre país, la Guerra Civil. Una actuació que ha estat possible gràcies als escrits de Ramón Deltell que la seua filla Remedios Deltell, Remeditos, va entregar a l’Ajuntament, que es va encarregar d’editar-los en un llibre en 2017.

El Grup de Danses del Pinós ha fet un treball d’anàlisi entre les línies escrites per Ramón que sense ser conscient va narrar moments històrics des de la seua perspectiva com a soldat. Es descobreixen el llibre els bombardejos alemanys per a provar l’armament que després utilitzarien en la II Guerra Mundial o el que va tindre lloc a Alacant, el denominat “Bombardeig del pa” després d’estar hospitalitzat Ramón, moments que esta vesprada han sigut representats baix una atmosfera d’aflicció en una actuació basada en cançons i música de l’època i altres que el grup ha considerat adequades per a cadascun dels passatges representats.

La guerra, els patiments, la misèria i la desolació a través de l’art, sentiments que conten la història de milers de persones, que com Ramón es van enfrontar a anys de dura supervivència i als quals a través de les Jornades de Memòria Històrica tracten de donar-los el lloc i respecte que mereixen.

El Grup de Danses del Pinós ha fet un treball magistral en l’escenari, a través de la veu, les llums, les cançons i la posada en escena amb una emoció continguda. Un casc de guerra, una manta, una maleta i unes espardenyes han estat tota la decoració junt als que amb el major dels respectes han tractat de reviure els sentiments que va viure Ramón i que van poder ser o fins i tot són dels qui viuen conflictes bèl·lics també hui en dia.

Memòries…Ramón Deltell forma part de les IV Jornades de Memòria Històrica organitzades des de la Regidoria de Patrimoni. A més de l’actuació del Grup de Danses, prèviament a l’espectacle, s’ha projectat un vídeo en el qual la regidoria organitzadora en col·laboració amb la Regidoria de Mitjans de Comunicació ha presentat la figura de Ramón Deltell i el que va ser la seua experiència en la Guerra Civil Espanyola.

En finalitzar l’espectacle, l’edil de Patrimoni, César Pérez ha agraït al Grup de danses el gran treball, així com a Clara Pérez amb qui va treballar en l’edició del llibre de  les memòries de Ramón i també a Remeditos, qui ho va fer possible entregant-li els manuscrits de son pare. A Remeditos ques es trobava molt emocionada, l’edil li ha entregat un ram de flors.

FOTOS

Te puede interesar

Ir al contenido