Les balconades, art per reivindicar la igualtat en el Dia de les Dones

Fecha:

Categorias: ayuntamiento de pinoso, Concejalía igualdad, Concejalía SS.SS. e Igualdad, Noticias

Les balconades, art per reivindicar la igualtat en el Dia de les Dones

A la Plaça de l’Ajuntament del Pinós i els seus voltants ja llueixen les balconades que han confeccionat un any més els diferents col·lectius, associacions i centres educatius locals.

La Regidoria d’Igualtat i LGTBI+ ha convocat a tots els participants a les 12 del migdia a les portes de l’Ajuntament, per a que representants de cada grup social presentara la seua balconada i explicara el que han volgut representar. En representació de la Corporació han estat presents l’alcalde Lázaro Azorín, la regidora d’Igualtat i LGTBI+, Mª José Moya, i els també regidors Silvia Verdú, César Pérez i Neus Ochoa.

L’acte ha començat amb una sonora batucada que ha estat a càrrec de l’alumnat del CEIP San Antón.

La regidora d’Igualtat, Mª José Moyà ha donat les gràcies a totes les persones que s’han donat cita a la plaça per participar en les commemoracions, destacant que “hui és un dia per reivindicar el paper de les dones en la nostra societat, que es manifesta des de fa 4 anys amb les balconades que serveixen per posar en consideració que la igualtat es cosa de tots i totes, cosa que també es deixa patent en el Camí de la Igualtat, que es va fer de manera col·laborativa”. En les seues paraules ha mostrat la seua satisfacció per tornar a veure la plaça decorada amb les balconades, encara que “malgrat el camí ja fet cal continuar avançat i fer front als discursos reaccionaris”, tenint en compte que l’any passat 49 dones van ser assassinades i en 2023 ja en son 10 per violència de gènere.

També ha volgut destacar que enguany es repartiran 500 llavoretes màgiques entre la comunitat educativa, per a continuar cultivant els valors de la igualtat entre la gent més jove.

  • L’alcalde llig el manifest pel Dia Internacional de les Dones

En l’acte també s’ha inclòs una reivindicació institucional amb un manifest que ha llegit  Lázaro Azorín, alcalde del Pinós, per deixar constància que “els avanços que hem aconseguir en els últims anys no han de fer-nos conformistes, encara queden diferencies estructurals per aconseguir una igualtat efectiva”. Per això ha destacat que “la lluita per la llibertat i la igualtat han de ser eixos vertebradors de la societat”.

El manifest institucional fa una crida per promoure polítiques per afavorir l’empoderament i acabar amb la precarització de la vida de les dones, proposa l’impuls d’un pacte de rendes per combatre la bretxa salarial, a més de promoure ajudes per a l’escolarització de 0 a 3 anys, accions de formació especial per a dones en àmbits essencials i estratègics i reforçar les inspeccions laborals per combatre la bretxa salarial.

  • Les balconades estaran exposades fins que acabe el mes de març

En acabar el manifest, representants de cada col·lectiu ha presentat la seua respectiva balconada.

Al igual que anys arrere la creativitat i l’art han sorprès als qui s’han apropat per veure les balconades, i no sols destaquen per la seua vesant artística, també ho fan per la reivindicativa.

Les balconades estaran penjades durant tot el mes. Les elaborades enguany es troben a la Plaça de l’Ajuntament, mentre que en els voltants es poden veure balconades d’altres anys (al carrer Maestro Domenech, Maisonnave, 12 de febrer de 1826 i Reloj). Són les balconades una raó per passejar pel poble i ser conscient d’esta manifestació artística i reivindicativa que no és més que una forma d’expresió del que sent la societat local, una manera de alçar la veu per demanar una igualtat plena entre dones i homes.

Enguany han participat amb la seua balconada: Club de Lectura “Maxi Banegas”, Creu Roja, Monte de la Sal, “Respir” Asociación de familiares y enfermos de alzheimer, Escola Infantil “La Cometa”, Societat Unió Lírica Pinosense, Iguals i sense través, Mestresses de Casa, Centre Juvenil, IES “José Marhuenda Prats”, CEIP “Santa Catalina”, Associació “Alicante para la lucha contra cáncer”, CEIP “San Antón”, Centre de Formació d’Adults EPA, Plataforma “El Pinós contra la violencia de gènere”, Tallers de menors, i per primera vegada també ho ha fet l’Associació de Jubilats i Pensionistes “11 de Septiembre”.

Per tancar l’acte de hui, alumnes de l’IES José Marhuenda Prats també han llegit un manifest commemoratiu.

 

Te puede interesar

Ir al contenido