L’AJUNTAMENT DEL PINÓS PROMOU L’ESTALVI ENERGÈTIC AMB LA POSADA EN MARXA DEL PROJECTE “IL•LUMINA’T”

Fecha:

Categorias: Concejalía Educación, Concejalía Medio ambiente, Noticias

L’AJUNTAMENT DEL PINÓS PROMOU L’ESTALVI ENERGÈTIC AMB LA POSADA EN MARXA DEL PROJECTE “IL•LUMINA’T”

TU POTS FER QUE EL PROJECTE GUANYE ALS PREMIS CONAMA 2018 VOTANT EN ESTE ENLLAÇ: www.premioconama.org

Un nou projecte pren forma per conscienciar a la ciutadania de la importància de treballar per aconseguir una societat compromesa amb l’estalvi energètic: “Il.lumina’t. En nuestro municipio no se pierden las energías”, on la participació dels alumnes dels centres escolars Santa Catalina i San Antón tindrà un paper principal. Amb el suport de l’ajuntament, per mig de les Regidories d’Educació, Medi Ambient i Enllumenat, aquesta iniciativa servirà per a aprendre a estalviar en energia des de xiquets.

El pròxim dia 8 de novembre està previst que al saló de plens de l’ajuntament es signe l’acord entre el consistori i les escoles, però ja s’ha començat a treballar als centres educatius. El que es vol és que poc a poc la societat s’habitue a tindre un consum més sostenible amb el medi ambient, i ajudar a frenar el canvi climàtic.

Les escoles es comprometen a implantar mesures d’estalvi energètic des dels millors hàbits de consum i el consistori a tornar un 50% de l’estalvi de les factures de la llum i el gasoil als dos centres docents.

A més, es tracta de l’únic projecte on està prevista la participació de xiquets. El coordinador del projecte, Ferran Guillén, destaca que amb aquesta iniciativa els alumnes dels dos col·legis acabaran sent més intel·ligents energèticament i desprès ho podran aplicar a casa.

El Pinós és l’únic municipi de la Comunitat Valenciana que ha segut seleccionat per a formar part dels premis CONAMA (Congres Nacional de Medi Ambient), el major esdeveniment de caràcter ambiental a escala nacional, que es celebrarà del 26 al 29 de novembre en el Palau de Congressos de Madrid, i que comptarà amb la participació d’Endesa, Greenpeace, a més d’altres granes empreses i associacions que patrocinen l’esdeveniment.

El projecte presentat pel Pinós es pot veure i votar en www.premioconama.org i de moment es troba en el primer lloc en el ranking online. Les votacions es tanquen el 2 de novembre i els guanyadors es coneixeran el dia 16, donat que els premis es lliuraran el 26 de novembre a Madrid.

Per això, la regidora de Medi Ambient s’ha mostrat orgullosa de que un projecte com aquest haja segut seleccionat pels premis CONAMA. “el divendres vam saber que estem seleccionats i es pot votar de forma online, pel que instem a la població per a que vote i continuem encapçalant la classificació, encara que de moment considere que ja és un premi estar entre els seleccionats”.

El premi no te dotació econòmica, però el més important és la difusió d’una idea que es pot portar a terme en altres municipis que es puguen sumar.

El projecte comença enguany i durarà fins 2020. En principi les accions aniran fent-se una volta a la setmana ara i desprès canviarà. Per exemple, estan aprenent a utilitzar termòmetres digitals i luxòmetres per així gestionar la temperatura i la il·luminació a l’aula amb un consum més baix d’energia.

La regidora Silvia Verdú pensa que es tracta d’un projecte prioritari i important per a l’ajuntament, i agraix la iniciativa de Ferran en proposar-li la idea al consistori. “Ens va semblar molt interessant, i després d’una primera reunió ens va agradar la idea de treballar amb els xiquets, donat que ningú millor que ells poden ajudar a conscienciar, donat que després seran ells qui ho faran”.

En el projecte s’estudia, per exemple, si és necessària més o menys llum a l’aula o quina la temperatura és la més idònia. Per a Verdú, “l’ajuntament el que fa és incentivar als centres en l’ús de l’energia i la calefacció. Si paguem menys en els rebuts revertirem en inversions per als centres i que els xiquets vegen recompensat el seu esforç. Per tant aconseguirem dos objectius, un econòmic i altre ambiental, prenent consciencia de la necessitat de gastar el que necessitem i no més. Després, si es pot millorar al col·legi, millor, els diners revertiran al centre educatiu. “Els propis docents estan molt il·lusionats i els alumnes estan enganxats perquè trasmeten molt”.

Per al coordinador del projecte, Ferran Guillén, “esta idea es va posar en pràctica a nivell europeu i vam veure que era una iniciativa interessant, que l’ajuntament va acollir molt be a l’igual que els centres escolars. La idea és aconseguir que els xiquets es facen més intel·ligents energèticament, i el millor és que es global, perquè quan els xiquets tornen a casa també posaran en pràctica el que han aprés, ensenyant ells a les seues famílies a no malgastar”.

Ferran és conscient que hi ha vegades que la calefacció està més alta quan això té una despesa energètica: cada grau suposa un 10% de gasto energètic. Però veu que els alumnes tenen una motivació, que és rebre els diners i aprendre a cuidar el medi ambient.

La innovació educativa és un aprenentatge de servei. No és el mateix explicar el canvi climàtic que veure cóm es pot fer una realitat. I els alumnes aprenen que el luxòmetre servix per medir la intensitat de llum, amb el termòmetre tan sols en tres minutos es poden fer medicions sobre la calefacció, a més de l’ús de llums, persianes…  comprovant els que són necessaris i els que no. També es tenen en compte aspectes com tenir les portes obertes, llums enceses, ordinadors en funcionament,… que no sempre són necessaris. Així es crea una sinergia entre docents, alumnes, mares, pares,… per a ser sostenibles energètica i econòmicament. Ells veuran a final d’any el que han estalviat.

De moment, els escolars ja han fet un recorregut energètic en els seus respectius centres educatius per a que sàpiguen cóm funcionen els aparells i amb què, on estan les calderes i quant gasoil gasten…

La regidora ha donat les gracies als alumnes que des del principi s’han implicat en el projecte i ens sorprenen perquè els xiquets tenen moltes iniciatives que esperem servisquen per a reduir el consum energètic.

Encara que s’ha començat pels centres educatius, la regidora proposa contagiar les accions del projecte a la resta d’edificis municipals i seguir treballant temes com la mobilitat, la sostenibilitat o els RSU.

 

MÉS FOTOS

 

Te puede interesar

Ir al contenido