LA XXII TROBDA D’ESCOLES EN VALENCIÀ UNEIX LA CULTURA I LA LLENGUA

Fecha:

Categorias: Concejalía Cultura y juventud, Noticias

LA XXII TROBDA D’ESCOLES EN VALENCIÀ UNEIX LA CULTURA I LA LLENGUA

La Romana acull enguany la tradicional festa de la llengua valenciana, durant el dia se succeiran les activitats i tallers en una jornada de convivència i per reivindicar la cultura valenciana.

L’Ajuntament del Pinós amb l’alcalde, Lázaro Azorín i les edils Inma Brotons i Elisa Santiago han acompanyat a les autoritats convidades per l’Ajuntament de La Romana encapçalat pel seu alcalde Nelson Romero; l’alcalde de Monòver, Natxo Vidal; la regidora de Cultura de Petrer, Silvia Rodríguez; Imma Garrigós, presidenta del CPL Terres del Vinalopó; Maribel Guardiola, en representació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i Darí Escandell, des de la Universitat d’Alacant.

La Trobada començava amb una cercavila en la que han participat El Grup de Danses del Pinós y els Nanos i Gegants de la nostra localitat, a més de la Muixeranga de les Valls del Vinalopó amb membres pinosers que han realitzat diverses torres humanes i altres col·lectius de Novelda, Petrer, Alguenya, Monòver i La Romana.

Després de descobrir la placa commemorativa a la plaça de l’ajuntament, les autoritats han reivindicat la necessitat de celebrar esta festa de la llengua valenciana per fer consciència de la cultura de la nostra terra, a més de donar l’enhorabona als participants i organitzadors, l’alcalde del Pinós en la seua intervenció destacava que “aquesta llengua ens uneix i cada any retem homenatge als nostres avantpassats que van lluitar per la nostra cultura i la nostra llengua”. Imma Garrigós, destacava des de la comissió organitzadora convidava a “gaudir de la festa que expressa l’estima del valencià i la dignitat de l’ensenyament en valencià”; per la seua banda Maribel Guardiola afirmava que per a ella “és un honor poder participar en representació de la acadèmia en aquesta festa cultural i lúdica en territoris on es parla, es viu i es disfruta la nostra llengua”; Darí Escandell donava l’enhorabona a tots els pobles que fan possible “la festa de les paraules, de la llengua, pel valencià”.

En quant a la regidora de Cultura de Petrer, Silvia Rodríguez deia que “estem ací perquè son i serem paraules, perquè estem celebrant la llengua en una festa en la que participen tots per a que els xiquets i xiquetes gaudeixquen d’ella. Natxo Vidal, alcalde de Monòver feia referència a que hui “puguem celebrar que estimen la nostra llengua, en la que volem educar als nostres fills i que després d’una època de foscor comencem a vorer claredat”. Pel que fa al amfitrió, l’alcalde de La Romana, Nelson Romero, es sentia molt content per acollir la Trobada i ha dit que des de La Romana “seguim compromesos en la defensa de la nostra llengua i la nostra cultura i l’esforç per la normalització lingüística, creient fidelment en una escola pública, en valencià i de qualitat”.

El matí continuava amb el ball que els xiquets de La Romana amb realitzat amb una cançó composada per un veí del municipi,  multitud de tallers de manualitat que han preparat els diferents centres educatius, AMPES i altres col·lectius dels pobles que conformen les Valls del Vinalopó, una cita on no han faltat el CEIP Santa Catalina i l’AMPA del CEIP San Antón del Pinós.

També s’han lliurat els premis Sambori, el concurs de literatura en valencià i del concurs de dibuix de la Trobada 2019. Hi haurà un dinar de cabasset i per la vesprada jocs tradicionals i balls a càrrec del grup “Tres fan ball”.

Te puede interesar