EMOTIU ACTE DE RECORD DELS INICIS DE LA INDÚSTRIA DE LA SABATA AL PINÓS

Fecha:

Categorias: Concejalía Cultura y juventud, Noticias

EMOTIU ACTE DE RECORD DELS INICIS DE LA INDÚSTRIA DE LA SABATA AL PINÓS

Per a les persones que han conegut els oritges i la trajectòria del sector de la sabata al nostre poble, la vesprada de hui diumenge ha segut molt especial i emotiva, gràcies a “Te’n recordes de…”, l’esdeveniment que la Rondalla-Coral “Monte de la Sal” ha portat a terme a la Plaça del Sabater.

Els actes s’han iniciat amb una exposició de fotografies i objectes d’aquelles primeres fàbriques que es van instal·lar al Pinós en els anys 60 del passat segle, però també d’altres personatges i treballs relacionats amb la sabata, com els que es dedicaven a arreglar-les o aquells que s’ocupaven de deixar-les ben netes en ple carrer, oficis desapareguts però dels quals encara queden recorda en forma de fotos.

A més, per a animar als assistents s’ha oferit un café d’olla calentet.

L’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, i les regidores Silvia Verdú, Inma Brotons i Elisa Santiago, han estat presents en aquest esdeveniment cultural que ha tingut alguns moments emotius.

Abans de l’actuació de la rondalla-coral, els organitzadors han volgut fer un homenatge a les persones que han anat marcant la trajectòria del sector a la nostra localitat, des d’aquells que anaven als anys 50 a Elda i Elx a portar “faena” de mà fins que començaren a crear-se les primeres indústries locals a la actualitat, on hi ha en actiu unes 13 empreses al poble que fan tot el procés de la sabata des de que entra la pell fins que ix el producte ja acabat.

Membres de la rondalla-coral han anat recordant noms d’empresaris, treballadors i empreses, oficis relacionats amb el món de la sabata, i sobretot s’ha volgut centrar l’homenatge en tres industrials que van marcar una època,

Vicent Hernández, en representació de “Monte de la Sal”, ha recordat cóm va viure aquells inicis quan tenia 16 anys i ha destacat que la idea de fer aquest acte va sorgir des del primer moment que es va inaugurar la plaça, en retrobar-se algunes de les persones que van estar a aquella primera fàbrica que va muntar al Pinós Paco “l’Ocaso”.

La regidora de Cultura, Silvia Verdú, ha agraït a Vicent que s’haja fet aquest acte en record d’una indústria que dona treballa a tanta gent i ha felicitat a l’agrupació per posar en marxa iniciatives com aquesta.

Per a l’alcalde, Lázaro Azorín, l’agrupació demostra amb coses com aquesta la inquietud que tenen de fer coses pel seu poble, i ha destacat que cada vegada que ve algun col·lectiu forani, quan se’ls parla dels sectors que han segut importants per a l’economia local, el de la sabata és un dels més importants i formen part de la nostra història. La sabata del Pinós es de gran qualitat, i això és fruit dels homes i dones que s’han dedicat al sector des de joves. Per això, per a totes les famílies que han tingut eixos moments bons i no tant bons, els ha agraït la seua presència per fer possible al llarg d’aquestos anys que les sabates fetes al Pinós tinguen un gran reconeixement arreu del món. I ha acabat llegint un escrit de la família de Paco “l’Ocaso” recordant la seua figura, en nom dels seus nets i netes.

En acabar de parlar les autoritats, Vicent ha volgut que també es dirigiren al públic tres dels industrials més rellevants d’aquells primers anys: José Pérez Ripoll “El Secre”, Ferris i Paco “l’Ocaso”, en nom de qui ha intervingut Jesús. Tots ells han donat les gràcies als organitzadors de l’acte i al públic present.

Després dels homenatges i els parlaments ha arribat el moment de gaudir de la música de la Rondalla-Coral “Monte de la Sal”, que ha fet recordar aquells anys amb les cançons que s’escoltaven i es ballaven en aquells època, com el twist, la yenka o les cançons italianes que tant agradaven a la joventut dels anys 60 i 70.

Els actes han finalitzat amb una xocolatada amb tonya per a tots els assistents.

FOTOS

VÍDEO

Te puede interesar

Ir al contenido