EL QUE L’EDUCACIÓ REPUBLICANA VA CONTRIBUIR A ALS DRETS CIVILS

Fecha:

Categorias: Concejalía SS.SS. e Igualdad

EL QUE L’EDUCACIÓ REPUBLICANA VA CONTRIBUIR A ALS DRETS CIVILS

 

“Dones i educació durant la II república i la dictadura” ha sigut el tema de la conferència que la professora de la Universitat de València, Carmen Agulló, ha oferit esta vesprada al nostre municipi amb motiu del Dia Internacional de la Dona.

Imma Garrigós, membre de la Plataforma “El Pinós contra la violència de gènere” s’ha encarregat de presentar-la davant els assistents, entre els quals es trobaven nombrosos docents del municipi així com la regidora de Cultura-Joventut, Silvia Verdú i l’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín.

Carmen Agulló Díaz és llicenciada en Psicologia i en Filosofia i Ciències de l’Educació, i doctora en Pedagogia. A través d’esta conferència, ha posat en valor les seues investigacions que l’han portat a recuperar la història de l’educació de les dones, la història de l’educació del País Valencià (Segona República i franquisme) i la recuperació del seu patrimoni històric-educatiu . Per això, ha destacat les aportacions d’elles a l’educació i aquells grans èxits que van promoure importants avanços socials en els drets civils i polítics, fins a la Guerra Civil.

En este recorregut històric ha destacant amb exemples el contrast de les dues èpoques. En la Segona República va arribar el vot de la dona i la seua participació en la vida política (les primeres regidores, alcaldesses, Governadores Civils i fins i tot la primera ministra a Espanya, va ser l’any 1936 Federica Montseny i va ocupar la cartera de Sanitat). Lleis com el divorci, igualtat de fills legítims i il·legítims, igualtat en l’accés al treball i a l’educació (pública, gratuïta, laica i bilingüe).

En temps de guerra moltes dones van fer “milícia de la lectura” ensenyant a llegir i escriure als soldats. Amb la fi de la guerra la majoria d’elles van haver d’exiliar a països com Rússia, França o Mèxic. Altres van tenir menys sort i van ser empresonades o afusellades.

En l’època de la Dictadura, va arribar la separació per sexes a les aules. Les dones tenien assignatures específiques i obligatòries (Economia Domèstica, labors o Cuina). Carmen ha acabat destacant que “sempre hi va haver resistència a l’educació, les escoles privades van mantenir la flama de l’ensenyament lliure”.

L’edil de Cultura i Joventut, Silvia Verdú, en representació d’Elisa Santiago, de l’àrea d’Igualtat, ha lliurat un detall del municipi, vi de la terra.

L’activitat ha estat organitzada per la Plataforma “El Pinós contra la violència de gènere” i Cau d’arrels. Associació pel patrimoni històric i cultural, amb la col·laboració de la Regidoria de Igualtat.

GALERÍA FOTOGRÁFICA

Te puede interesar

Ir al contenido