EL PINÓS IX AL CARRER PER CELEBRAR ELS ACTES DEL VILLAZGO

Fecha:

Categorias: Concejalía Cultura y juventud, Noticias, Pag. Turismo

EL PINÓS IX AL CARRER PER CELEBRAR ELS ACTES DEL VILLAZGO

Estás en: Inicio | EL PINÓS IX AL CARRER PER CELEBRAR ELS ACTES DEL VILLAZGO

EL PINÓS IX AL CARRER PER CELEBRAR ELS ACTES DEL VILLAZGO

    • Un any més, el municipi s’ha vestit de festa i ha tornat a rebre a centenars de visitants a les commemoracions del seu naixement com a ajuntament.
  • El nou Racó del Vi ha tingut una gran acceptació.

El director d’Intel·ligència Turística de la Comunitat Valenciana, Mario Elías Villar, ha felicitat a l’ajuntament per l’èxit dels actes del Villazgo, destacant que “esdeveniments com aquest parlen d’un veritable poble d’interior”.

Per a l’alcalde, Lázaro Azorín, “entre tots continuem sumant i fent poble”.

Aquest diumenge, El Pinós ha commemorat el 193 aniversari de la seua creació com a municipi i la seua segregació respecte de Monòver. És l’anomenat Dia del Villazgo, que rememora l’arribada, el 12 de febrer de 1826, de l’anhelat document reial que permetia als pinoseros disposar d’ajuntament propi i iniciar una feliç camí que l’ha portat fins als nostres dies.

Les celebracions del Villazgo han tornat a atraure centenars de visitants, arribats des dels més diversos racons per participar en les activitats preparades per tal de recordar la nostra història i tradicions i promocionar els nostres recursos turístics i gastronòmics, tot això a través de la XXIII Mostra del Pinós Antic i Fira de Degustació i Venda de Productes Gastronòmics, Artesanals i altres.

Aquest esdeveniment, que destaca amb lletres majúscules al calendari festiu hivernal de Pinós, està organitzat per les Regidories de Cultura, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Pinós, encara que sempre compten amb la implicació d’altres regidories en la preparació de les infraestructures necessàries o el perfecte desenvolupament de les activitats perquè no hi haja imprevistos.

Com sempre, els actes de la jornada han comptat amb la presència d’autoritats, com Mario Elies Villar, director d’Intel·ligència Turística de la Comunitat Valenciana, i el diputat autonòmic del PSOE Jesús Sellés, a més de representants festeres de localitats veïnes de les províncies de Alacant i Múrcia, ja que han volgut acompanyar-nos des Monòver seu alcalde Natxo Vidal al costat de dos edils, les reines de les festes i el president de la junta festera; des de Yecla les reines infantil i major i el president de les Festes de Sant Isidre; els Veremadors majors i infantils de Jumilla al costat del “Bodeguero mayor” i el president de la Federación de Peñas Fiestas de la Vendimia; a més d’alcaldes i regidors d’Abanilla, Fortuna i Biar, i des de la ciutat de Múrcia han estat presents el president de la Federació de Peñas Huertanas amb la Reina de la Huerta, Laura Navarro, i dos dels seus dames d’honor. Tots ells han gaudit de la seua presència al Pinós en una jornada tan important.

El dia s’ha iniciat ben matí amb els expositors acabant de muntar els seus estands i la música de dolçaina i tabalet anunciant l’arrencada de les activitats, en una cercavila amenitzat per la Colla de dolçaines i tabalets “Monte de la Sal”.

Poc després era la música de banda la que sonava pels nostres carrers, amb la cercavila de la “Unió Lírica Pinosense” des de la Casa de la Música, acompanyant a les autoritats, reines i corts d’honor, representants d’associacions locals i comissió del Villazgo, fins a les portes del temple parroquial.

Tots ells han participat en la “Missa del Llaurador”, que ha comptat amb els càntics de la Rondalla Coral “La Ilusión” de la Tercera Edat. I com és habitual, l’ofici religiós ha tornat a comptar amb la participació de les associacions, pedanies i altres col·lectius en la tradicional ofrena.

De nou al carrer, la comitiva s’ha dirigit a la porta del Villazgo per a la seua inauguració oficial. L’alcalde Lázaro Azorín ha lliurat la clau a la pregonera d’enguany, Pepita Albert, el qual ha obert la porta abans de pujar a l’escenari, situat al costat de les lletres de marbre del Pinós, per a procedir a llegir el seu pregó.

L’edil de Festes, César Pérez, s’ha iniciat l’acte i ha donat pas a l’alcalde de Pinós, Lázaro Azorín, per a qui “hui als carrers del Pinós, amb un xicotet passeig, podem ser conscients de cóm es va forjar el nostre poble, el treball dels nostres avantpassats, que són els que van iniciar aquest viatge en el qual tots i totes estem immersos, i que continuarà amb el llegat que deixem als que han de continuar commemorant aquest dia. Són la nostra generació i les futures que continuaran engrandint El Pinós, un lloc on el visitant se senti abrigat i pugui gaudir de tots els nostres encants”.

En les seues paraules ha destacat que hui era “un bon dia per conèixer la riquesa pinosera, tot el que el nostre poble pot oferir al visitant … Els expositors sempre aporten el seu granet perquè el visitant es porti una grata impressió de Pinós, de la seua cultura, de les seues tradicions, … però es necessita d’una gran infraestructura organitzativa, per la qual cosa també vull transmetre el meu agraïment a les regidories implicades”.

Sobre la pregonera, Pepita Albert, l’alcalde ha tingut paraules d’afecte, per “el molt i bo que ha aportat a la cultura del Pinós al llarg de la seua trajectòria professional, familiar i social”.

Pepita Albert ha iniciat el seu pregó recordant a moltes de les persones que han estat importants en la seva vida i que ja no estan amb nosaltres, per oferir després un repàs encantador per la seva periple vital, ple d’anècdotes i vivències. En certes ocasions s’ha emocionat, però sense que afectara al ritme del seu discurs, i sempre s’ha sentit molt acompanyada per la seua família i pels seus companys i companyes de l’Agrupació “Monte de la Sal”, que ella presideix i a la qual ha anomenat “la meua altra gran família”, que també han col·laborat en el pregó ballant la “Jota de la Vila”.

Pepita també ha recordat que ha participat en totes les edicions de la Mostra del Pinós Antic, des de l’any 1997. Per a ella, “en este dia del Villazgo posem tot el nostre afecte per la nostra història i costums. No transformem, convertim en el que eren aquells temps. La nostra gent, i amb l’enginy de Vicente Hernández i la resta de components de “Monte de la Sal”, es recreen llocs d’un paisatge urbà molt diferent a l’actual, i les dones preparen els gaspatxos, el arròs en conill, i fassegures, plats típics per compartir-los a la convivència d’aquest dia, El Villazgo. I tot això com molts altres pinoseros i associacions que des de molts dies enrere, fins i tot setmanes, treballen amb il·lusió perquè aquest dia llueixi la nostra història”.

Després del pregó, Pepita ha tingut l’oportunitat de signar en el Llibre d’Or de la Vila i l’alcalde li ha imposat la insígnia del Pinós. Les edils de Cultura i Joventut, Silvia Verdú, i de Turisme i Desenvolupament Local, Neus Ochoa, han felicitat a Pepita lliurant-li un ram de flors.

També s’ha sumat a les felicitacions Mario Elias Villar, director d’Intel·ligència Turística de la Comunitat Valenciana, que s’ha congratulat de comprovar la capacitat de convocatòria que tenen els actes del Villazgo, assegurant que just aquestes sensacions que havia sentit fins al moment en esdeveniment eren les que es busquen per al projecte de la marca l’Exquisit Mediterrani.

Abans de baixar de l’escenari les autoritats, reines i dames, s’ha procedit a lliurar els guardons als millors estands d’aquesta edició:

  • Premi al millor estand per la seua originalitat: Associació d’Ames de Casa, per la seua recreació dels primers anys d’un nadó.
  • Premi al millor estand per la seua ambientació: Agrupació “Monte de la Sal”, per seguir incrementant les seues atraccions de fira antigues.
  • Premi al millor objecte d’interès cultural i històric: l’antic estendard de la Mare de Déu de la Soledat a l’estand de la Junta Central de Germandats i Confraries.

GRAN AFLUÈNCIA DE VISITANTS A LES TRES ZONES DEL VILLAZGO

Mentre l’acte del pregó anava acabant ja podíem veure com es començava a respirar un gran ambient a cada racó del recinte, sobretot en el gastronòmic, i en alguns moments no era senzill trobar un lloc buit entre la gent.

Després del pregó, paral·lelament a les visites als estands s’han anat desenvolupant jocs tradicionals per a xiquets i xiquetes a la Plaça del Molí, visites guiades a la Torre del Rellotge o demostracions de randa.

Al temps, l’escenari també registrava una notable activitat, a través de les actuacions de la Banda de Música “Unió Lírica Pinosense”, el Grup de Cors i Danses “Muntanya de la Sal” i el Grup de Danses de l’Pinós, que en intervals de mitja hora s’han encarregat d’ambientar l’esdeveniment amb les seues músiques i balls tradicionals.

Passejant per la zona cultural, situada de nou al voltant de la Plaça del Molí, les associacions mostraven nombrosos curiosos objectes i antiguitats, però els visitants també podien recordar tradicions perdudes a través de fotografies i informació recopilada a través de les vivències de la gent gran. En alguns estands hi havia espais per interactuar i realitzar-se una simpàtica fotografia per guardar un record d’aquest dia.

A la zona comercial, emplaçada al tram del Passeig de la Constitució fins a la rotonda del Badén, també podíem veure un anar i venir de persones, moltes d’elles carregades amb bosses a les que portaven els productes adquirits. Una quinzena d’empreses locals han participat aquest any publicitant els seus negocis.

I la carretera de Jumilla ha tornat a acollir la zona gastronòmica, on hem trobat la principal novetat d’aquest any, ja que els vins dels nostres cellers s’han pogut degustar en un espai conjunt, el Racó del Vi, atès pels alumnes i les alumnes del Centre Integral Públic de Formació Professional “Valle de Elda” que estudien el cicle superior de tècnic superior en vitivinicultura. Els seus companys del cicle de turisme han estat a la carpa vermella de l’Agència de Desenvolupament Local atenent els visitants i proporcionant-los informació de l’esdeveniment i els recursos turístics del municipi.

Com de costum, en les hores centrals s’ha convertit aquesta zona en un formiguer de persones, anant i venint dels estands de restaurants, carnisseries, forns… a les taules habilitades per degustar en condicions les excel·lències gastronòmiques pinoseras als carrers veïns.

A l’hora de fer balanç, en els estands habilitats per la Regidoria de Turisme s’han arribat a vendre més de 21.000 degustacions. En els estands no donaven l’abast per servir plats d’arròs amb conill i caragols, gaspatxos, fassegures,… com també pastes, embotits o formatges. Però també hi ha hagut persones que les ha invertit en l’adquisició de productes gastronòmics.

A més, des de la Regidoria de Neteja s’ha treballat tota la jornada per evitar que s’acumulessin deixalles i escombraries sobre les taules i mantenir la zona de degustacions en prefectas condicions.

VALORACIONS DELS PROTAGONISTES DE LA JORNADA

La pregonera, Pepita Albert, valorava positivament la seua participació al Villazgo d’aquest any, definint-lo com “un dia especial i gratificant. Tot i estar acostumada, al principi m’imposava una mica l’escenari, però m’he sentit còmoda. Ara ja estic més tranquil·la, tot i que reconec que aquests dies enrere estava una mica nerviosa”.

La regidora de Cultura, Silvia Verdú, ha mostrat la seua satisfacció pel perfecte desenvolupament de l’esdeveniment. Per a ella, “el treball realitzat ha valgut la pena i l’aposta per mantenir la ubicació en aquest espai també. Hui s’han unit moltes coses i és d’agrair la temperatura que hem tingut, permetent dur a terme l’esdeveniment. Valoro la il·lusió de la gent que hi participa, perquè és molt gratificant, i també dono les gràcies a les tècniques Betlem i Natalia pel seu treball tots aquests mesos de preparatius”.

Aquesta mateixa satisfacció la compartia l’edil de Turisme i Comerç, Neus Ochoa, per a qui “el Villazgo és un dels esdeveniments que més turistes atrau nostre municipi, a més de ser un aparador immillorable per rescatar de la memòria les tradicions locals, promocionar els nostres recursos turístics i culturals, i promoure futures visites, demostrant que Pinós no ha perdut la seva essència com a poble i continua tenint les portes obertes a qui vulga conèixer-lo. Penso que les tres zones es complementen a la perfecció, i gràcies al bon temps la gent ha respost venint a passar un diumenge diferent al Pinós”.

El director d’Intel·ligència Turística de la Comunitat Valenciana, Mario Elías Villar, ha felicitat a l’ajuntament per l’èxit dels actes del Villazgo, destacant que “esdeveniments com aquest parlen d’un veritable poble d’interior”, valorant l’esforç de totes les persones i associacions que han exposat a uns actes que per a ell “han fregat l’excel·lència”.

Per a l’alcalde, Lázaro Azorín, “entre tots continuem sumant i fent poble”, i ha mostrat la seua satisfacció per l’altíssima participació que ha tingut aquest any un esdeveniment que sempre rescata el millor de la nostra història i el patrimoni local, obrint els braços a visitant.

Quan l’activitat a la zona gastronòmica començava a decaure i ja escassejaven les existències en els estands ha tornat l’activitat al centre neuràlgic del Villazgo, ja que sobre l’escenari ja estava preparat el grup Tres Fan Ball per amenitzar el ball tradicional al voltant de la rosa dels vents. Aquest grup, present en totes les edicions d’aquest esdeveniment, sap com entretenir el públic amb la seua música i cançons per ballar en grup, formant rotgles, o en parella. Això sí, els dansaires també esperaven amb ànsia que arribara el moment de degustar una saborosa xocolata amb tonya, activitat que tanca cada any el programa d’actes, que en aquesta ocasió s’ha complert al 100% per les excel·lents condicions meteorològiques que han acompanyat a la jornada.

FOTOS ZONA CULTURAL

FOTOS ZONA GASTRONÒMICA

FOTOS ACTUACIONS MUSICALS I JOCS POPULARS

FOTOS INAUGURACIÓ I PREGÓ DE PEPITA ALBERT

FOTOS ZONA COMERCIAL

FOTOS MISSA DEL LLAURADOR

VÍDEO DE LA CANÇÒ DEDICADA A LA PREGONERA EN ACABAR LA MISSA DEL LLAURADOR

VÍDEO DE LA CERCAVILA DEL VILLAZGO 2019

VÍDEO DEL PREGÓ A CÀRREC DE PEPITA ALBERT

Te puede interesar

Ir al contenido