El Pinós ha celebrat hui 24 anys de Trobades d’Escoles en Valencià a les Terres del Vinalopó

Fecha:

Categorias: Noticias

El Pinós ha celebrat hui 24 anys de Trobades d’Escoles en Valencià a les Terres del Vinalopó

  • El centre urbà de la localitat s’ha omplit hui de gent, de festa i reivindicació, amb motiu de la XXIV Trobada d’Escoles en Valencià de les Valls del Vinalopó, defensant “L’escola que ens fa lliures”.

La plaça de l’ajuntament i els voltants han sigut hui diumenge escenari d’una gran festa per la llengua valenciana, en la cinquena ocasió que el municipi del Pinós acull les Trobades, superant totes les expectatives, com s’ha pogut comprovar al llarg de tota la jornada en els diferents racons on hi havia activitats per a tot tipus de públic.

Les Trobades 2022 reivindiquem el model d’escola que va promoure Enric Valor, amb consciència i capacitat crítica, universalista i amb el valencià com a llengua vehicular.

Les activitats s’han iniciat a les 9:30h amb una concentració i esmorzaret en el Centre Cultural del Pinós.

Sobre les 10:30h ha començat a escoltar-se la música tradicional per animar la cercavila amb els nans i gegants, colles de dolçaina i tabalet, grups de danses i muixeranga, que han recorregut els carrers del poble fins a arribar a la Plaça de l’Ajuntament.

Una vegada allí s’ha procedit a descobrir la placa commemorativa de la Trobada i les autoritats han donat la benvinguda a totes les persones presents, Silvia Verdú agraïa l’esforç de tots els centres educatius, així com a Lorena Escandell i Mª Sol Muñoz pel treball i assegurava “és un plaer i un orgull treballar en la nostra llengua”; Arnau Farràs, representant de la Coordinadora per la Llengua Terres del Vinalopó reivindicava esta celebració “tornem a trobar-nos amb ganes i amb il·lusió per una escola democràtica i solidària. Són els i les mestres, les famílies i els les xiquetes la llavor perquè el valencià siga una llengua viva”. Per part de l’Escola Valenciana, Julià Jiménez es sentia molt satisfeta “per vorer tota esta gent del sud reivindicant la nostra cultura, amb l’objectiu de prestigiar i ensenyar la llengua”, el mateix reivindicava Delia Amorós, vicepresidenta del Consell Escolar Valencia “esta és la nostra oportunitat de traure la nostra llengua a passejar” i agraïa el treball diari de tota la comunitat educativa. Segons Brauli Montonya com a representant de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua “la nostra preocupació és el valencià, promoure l’ús dins i fora de l’escola, en tots els àmbits”; Ferran Isabel, director del Servei de Llengües de la UA continuava amb la mateixa línia “ hem de fer del valencià el centre d’atenció perquè estiga més present i més valorat en totes les accions de la nostra vida.

David Vento, Director Territorial d’Educació, Cultura i Esport a més d’agrair la implicació i l’esforç de la comunitat educativa recordava “la llengua valenciana va començar a aparèixer a l’escola fa poques dècades, ara ja s’ha consolidat, però encara volem més” i assegurava “dins de les nostres escoles totes i tots tenen cabuda”.

Tancava el torn de paraula l’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín “El Pinós hui és l’epicentre de l’ensenyament en valencià, és un orgull que el Pinós haja estat elegit com a seu de les Trobades, ens reafirma com gent que estima el valencià”, i afegia “compli 24 anys reivindicant una educació pública, de qualitat i en valencià”.

Tot seguit ha tingut lloc l’acte d’Inauguració de la XXIVa Trobada d’Escoles en Valencià de les Valls del Vinalopó, i des de les 11:30h ha començat l’activitat en cada racó del recinte, com els tallers preparats per les escoles, instituts i famílies que han acudit, s’han succeït també contacontes i les visites a la Torre del Rellotge… i també ha hagut temps per a ballar i gaudir amb el cantacançons Dani Miquel.

Durant el matí l’emissora municipal, Ràdio Pinós, també ha participat en la Trobada d’Escoles en Valencià, emetent en directe el que ocorria a la Plaça de l’Ajuntament, així com entrevistes a distintes persones que han treballat per aconseguir que el valencià siga una llengua reconeguda, viva i part important de la societat. Entre les persones que han passat pels nostres micròfons,Rosa Mussons, Antonio López i Conchi Deltell per contar-nos com van ser els començament de la immersió lingüística als centres educatius del municipi, també una representació dels centres que han acudit a la Trobada amb tallers, entre ells els col·legis municipals, representats per Mari Sol Muñoz, cap d’estudis de San Antón i Rafa Barroso, director de Santa Catalina; Azucena Miralles i Paquita Muñoz del CEIP La Romana i Loli Corbí, directora de l’Escola Infantil Els Peixos de Petrer. Imma Garrigós com a membre de la Comisió de la XXIVa Trobada i Brauli Montonya, representant de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua han reivindicat la importància de parlar valencià en tots els àmbits de la nostra vida, per normalitzar la nostra llengua i reivindicar el seu ús. El programa finalitzava amb la intervenció de Delia Amorós, vicepresidenta del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana i la Regidora d’educació del Pinós, Silvia Verdú, ambdues amb reconegut la importància de formar part de la comunitat educativa als consell per poder seguir treballant per una educació de qualitat.

La fi de festa ha arribat després del lliurament de records als centres, associacions i institucions participants.

ORGANITZADORS I COL·LABORADORS

Els actes estaven organitzats per les escoles i famílies del Pinós i la Coordinadora per la Llengua Terres del Vinalopó – Escola Valenciana, amb el suport de l’Ajuntament del Pinós.

Enguany han participat centres educatius i famílies de l’Alguenya, la Romana, Petrer, Monòver, Novelda i el Fondó de les Neus, un total de 29, amb els seus respectius tallers escolars que anaven des de propostes de reciclatge a jocs d’orientació, passant per elaboració de punts de lectura, saquets aromàtics, titelles o maraques. També han estat presents representants dels seus respectius ajuntaments.

La nota cultural ha estat a càrrec dels nans i gegants del Pinós, acompanyats per la Colla de dolçainers del Grup de Danses del Pinós i la Rondalla-Coral “Monte de la Sal”, a més d’altres agrupacions culturals vingudes de localitats de la comarca, com “El Rogle”, muixeranga les Valls del Vinalopó, Novelda, Monòver i Petrer, , la Colla “el Terrós” de Petrer, Colla “Els Ous i el Sarnatxo” de la Romana, Colla “El Xirivell” de Monòver, Grup de danses del Fondó de les Neus, i la Rondalla, cors i danses de l’Alguenya.

També cal destacar la col·laboració de la Universitat d’Alacant, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Presidència GVA, d’Educació, Cultura i Esports, Andana Editorial, Bromera, Carnisseria Rico i Espinosa, els Mitjans de Comunicació Municipals del Pinós, Protecció Civil del Pinós, Policia Local del Pinós, STEPV, Ca’la’Bassa Companyia de Contes, mÓn d’animaciÓ i Llibreria Vázquez Such.

 

Te puede interesar

Ir al contenido