Balcons decorats i missatges reivindicatius en el Dia de les Dones

Fecha:

Categorias: Destacados, General, Noticias, SS.SS. e Igualdad

Balcons decorats i missatges reivindicatius en el Dia de les Dones

  • L’acte institucional del 8M ha servit també per presentar el II Pla Municipal d’Igualtat del Pinós

Un any més, el centre del poble ha amanegut hui decorat amb les balconades elaborades per col·lectius, associacions i centres educatius locals, amb motiu del Dia Internacional de les Dones.

Al migdia, la Regidoria d’Igualtat i LGTBIQ+ ha reunit en la plaça de l’ajuntament a representants de cada col·lectiu, personal funcionari i laboral municipal, autoritats i ciutadania per commemorar l’efemèride amb l’acte institucional, que ha inclòs la lectura del manifest del 8M.

En representació de la Corporació han estat presents l’alcalde Lázaro Azorín, la regidora d’Igualtat i LGTBIQ+, Mª José Moya, i els també regidors Silvia Verdú, José Ángel Pérez i Noelia Rico.

Les batukades del CEIP San Antón i el IES José Marhuenda Prats han posat les notes musicals a l’inici i el tancament d’esta commemoració.

Per a la regidora d’Igualtat, Mª José Moya, actes com el de hui demostren que la societat pinosera és una societat compromesa amb els valors de la igualtat i el respecte a les dones, com ho demostren cada any les balconades creades per col·lectius ben diferents i heterogenis que comparteixen la idea de que la igualtat es cosa de tots i totes.

La regidora ha volgut aprofitar l’acte per donar a conèixer el II Pla Municipal d’Igualtat del Pinós 2023-2026, aprovat en ple el passat 2 d’octubre i que te com a finalitat principal consolidar els progressos aconseguits en matèria d’igualtat a tots els nivells, seguir reduint les desigualtats detectades i que les relacions de gènere siguen més igualitàries.

Cada grup ha rebut un resum del que contempla este pla, estructurat operativament a partir dels resultats obtinguts d’una profunda anàlisi que avaluava les desigualtats, bretxes i necessitats existents entre homes i dones del municipi percebudes com a tals per la població i els seus representants, i pels recursos, actius i experiències desenvolupades per la institució, oferint posteriorment solucions viables per a revertir els punts crítics detectats mitjançant la proposta d’objectius específics, mesures i accions a executar atenent les recursos humans, tècnics i econòmics disponibles. Per això, Moya ha demanat la col·laboració ciutadana, dient “Vos necessitem a vosaltres, perquè les accions previstes estan dirigides per a la ciutadania”.

La reivindicació institucional, que es presentarà al pròxim plenari, ha estat a càrrec dels edils Silvia Verdú i José Ángel Pérez, qui han posat veu al manifest de la jornada, en el qual es destaquen els avanços que s’han anat aconseguint al llarg dels anys i les carències que fan necessari continuar treballant per reduir les barreres i les diferències salarials per a que eixa igualtat arribe a ser efectiva.

Es una data per recordar que la societat ha de ser igualitària i recordar que tenim l’obligació de treballar per eliminar les desigualtats que pateixen les dones, especialment en el camp, destacar que la corresponsabilitat ha de ser una realitat en tots els àmbits i s’han de garantir els drets de totes les persones per trencar els sostres de vidre. Per això s’ha de promoure la transversalitat de les polítiques d’igualtat i que siguen un compromís permanent per a construir un municipalisme igualitari.

L’alcalde Lázaro Azorín també ha pres la paraula per a felicitar als grups presents i destacar que el dia de les dones s’ha de celebrar tots els dies de l’any, encara que hui siga la commemoració al calendari i ha volgut destacar que l’ampla representació de la societat concentrada hui a la plaça de l’ajuntament comptava amb xiquets i xiquetes de 2 anys i gent major com Conxeta, amb els seus 102 anys, la persona més major de la representació del centre Vidimar, que enguany ha participat per primera vegada en les balconades.

L’alcalde ha declarat que era per a ell un honor estar com alcalde i diputat nacional i poder compartir que el 5 de desembre de 2023 es va aprovar el primer text de la llei orgànica que incorpora la representació paritària en els àmbits polític i social, que no sols regularan la confecció de llistes electorals sinó que estableixen el percentatge mínim de representació de dones en altres organismes oficials o en els consells d’administració de les empreses. “l’evolució de la legislació en benefici de totes les dones ha d’arribar fins la paritat, perquè les dones són més de la meitat de la població i s’ha de fer sense complexes”.

 

Després dels discursos, cada grup social ha presentat la seua respectiva balconada, dient en quin balcó es troba i explicant què ha volgut representar en ella.

Les balconades estaran penjades durant tot el mes. Com és habitual, les elaborades enguany es troben a la Plaça de l’Ajuntament, mentre que en els voltants es poden veure balconades d’altres anys. La regidora anima a passejar pel centre urbà i disfrutar d’esta manifestació artística i reivindicativa, que any rere any va creixent.

Enguany han participat amb la seua balconada: Club de Lectura “Maxi Banegas”, Creu Roja, Monte de la Sal, “Respir” Associació de familiars i malalts d’alzhèimer, Escola Infantil “La Cometa”, Societat Unió Lírica Pinosense, Iguals i sense través, Mestresses de Casa, IES “José Marhuenda Prats”, CEIP “Santa Catalina”, Associació “Alicante para la lucha contra cáncer”, CEIP “San Antón”, Centre de Formació d’Adults FPA, Plataforma “El Pinós contra la violència de gènere”, l’Associació de Jubilats i Pensionistes “11 de Septiembre”, i per primera vegada també ho han fet la Residència de persones majors Vidimar i l’Associació de Veïns El Faldar.

Com en edicions anteriors, alumnat de l’IES José Marhuenda Prats també han volgut llegir un manifest commemoratiu elaborat al propi centre, demanant respecte i solidaritat per a les dones, sense por ni discriminació, com pateixen moltes dones en diferents llocs del món.

Te puede interesar

Ir al contenido